top of page
Ara
eceaydogan4

Psikopatik Kendilik

Güncelleme tarihi: 10 Nis

Psikopatiye yatkınlığın biyolojik yönlerinden biri, çocuğu ,sakinleştirilmesi, rahatlatılması ve aynalanması zor bir çocuk haline getiren düzeyde bir saldırganlıktır. Doğuştan hiperaktif, talepkar , dikkati dağınık ve inatçı çocuklar ,sakin ve kolayca avutulan çocuklara göre , ebeveynin çok daha aktif ve enerjik olmasını gerektirir.

İlk günden itibaren bir sorun çocuk olarak görülme durumu, potansiyel bir psikopatın özsaygısını , bakıcıların sevgisini ve bebekten duydukları gurururu hissetmeye dayalı normal seyir çerçevesinde geliştirmesini oldukça zorlaştırır. Dışarıdaki nesneler hayal kırıklığı yarattığında , duygusal yatırım yapılacak tek nesne kendilik ve kendiliğin kişisel gücüdür. Bu durumda kendilik- temsilleri , bir tarafta arzulanan kişisel tüm güçlülük durumu ve diğer tarafta , korkulan aşırı zayıflık durumu olmak üzere iki kümeye bölünebilir. Psikopatik bir kişide, saldırgan ve sadistik edimler, hem rahatsızlık verici uyarılma durumlarını azaltarak hem de öz saygıyı onararak ,kendilik duygusunu istikrara kavuşturabilir.

Ünlü '' Sam'in Oğlu '' lakaplı seri katil David Berkowitz , kadınları öldürdüğü cinayetlerine annesinin hayalindeki yüceltilmiş kadın değil de özensiz, dağınık bir kadın olduğunu öğrendikten sonra başlamıştı.

Evlat edinilmiş biri olarak , özsaygısını üstün bir '' gerçek '' annesi olduğu fantezisine dayandırmıştı ve bu yanılsama yıkıldığında saldırganlığa başvurmuştu. Kişinin büyüklenmeciliğe yönelik darbeler ile o kişinin birçok çarpıcı olguda bildirilmiştir. Ancak manüpülatif kişilerin günlük hayat içinde gözlemlenmesi, bu örüntünün esası itibariyle sadece psikopatik katillerle sınırlı olmadığını telkin etmektedir.

En sevdiği kendilik imgeleri gerçek dışı üstünlük hayallerini yansıtan ve sadece bir insan olduğunun kanıtlarıyla yüzleşmek durumunda kalan herhangi bir kişi, özsaygısını , başkaları üzerinde güç kullanarak onarmaya çalışabilir.

Psikopatik hastada kendilik deneyiminin üzerinde durulması gereken bir başka özelliği de ilkel haset duygusudur; yani kişinin en çok arzu ettiği şeyi yok etme isteği. Antisosyal kişiler haset duygusunu nadiren dile getirseler de , davranışlarının birçoğu bu duyguyu gösterir. Başkalarının tadını çıkardıkları bir şeylerin kendinde eksik olduğunu bilen kişi, başkalarına sevgi duyamayan biri haline gelebilir. İnsan hayatının sevgiyle ilgili alanlarındaki her türlü deneyimi hızla değersizleştirme ve küçümseme, tüm patoloji düzeylerindeki antisosyal kişilerin temel niteliklerindendir. Bu kişiler içinde psikotik tarafa yakın olanlar onları cezbeden şeyleri öldürmeleriyle bilinirler.

Ted Bundy, çekici kadınları yok etme ihtiyacını , bir tür onlara '' sahip olma'' olarak betimlemiştir.




19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page