top of page
Ara
eceaydogan4

Narsisistik Kendilik

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2022




Narsistik yapıya sahip kişilerin, kendilik deneyimlerinden bahsetmek narsistik kendiliği anlamak için önemli bir basamaktır. Kendilik deneyimlerinden bahsettiğimiz zaman bu deneyimler kendi içinde muğlak bir sahtelik, utanç, haset, boşluk veya tamamlanmamışlık, çirkinlik ve aşağı olma veya bunların telafi edici diğer yüzleri olan , kendini haklı görme , gurur, küçümseme, savunmacı özyeterlilik ,kibir ve üstünlük duygularını içerir.


Narsizim diyince akla gelen isimlerden ilk olarak Kernberg bahsettiğimiz bu kutupları birbirine karşıt ego durumları olarak, büyüklenmeci (tamamen-iyi) ve karşıtı olan içi-boşalmış (depleted) ve (tamamen kötü) kendilik tanımları olarak betimler ; narsisistik kişilerin içsel deneyimlerini örgütlemek için kullanabilicekleri seçenekler yalnızca bunlardır. ‘’ Yeterli düzeyde iyi ‘’ olma duygusu bu kişilerin içsel kategorileri arasında yer almaz.


Narsisistik yapılanma gösteren kişiler belli bir düzeyde psikolojik kırılganlıklarının farkındadırlar. Bu kişiler dağılmaktan, öz saygılarını veya öztutarlılıklarını umulmadık şekilde kaybetmekten (örn.eleştirildiklerinde) ve bir anda ‘’ biri’’ değil de ‘’ hiç kimse ‘’ olarak hissetmekten korkarlar ( Goldenberg,1990). Kimliklerinin, parçalarını bir arada tutamayacak ve az bir zorlanmaya bile dayanamayacak denli zayıf olduğunu hissederler. İçsel kendiliklerinin parçalara bölüneceği korkusu çoğu kez fiziksel sağlıklarıyla ilgili bir endişeyle yer değiştirir; bu yüzden , hipokondriyak endişelere ve ağır ölüm korkularına kapılmaya yatkındırlar.


Narsisistik kişilerin mükemmeliyetçiliklerinin önemli bir sonucu, hata yapabilir biri olma veya başkalarına gerçekçi bağımlılık deneyimlerine ilişkin bir farkındalığı dışavuran duygulardan ve eylemlerden kaçınma davranışıdır. Özellikle pişmanlık ve şükran narsisistik kişilerin inkar etme eğiliminde oldukları tutumlardır. Kimi kişisel hatalardan veya neden olunan zararlardan dolayı pişmanlık duymamız, kusurlarımız olduğunu kabul etmemizi; bize yardım eden birine şükran duymamız da bizimde yardıma ihtiyacımız olduğunu kabul etmemizi içerir.


Narsisistik bireyler , kusurları olmadığı ve başkalarına ihtiyaçları bulunmadığı yanılsamaları zemininde bir kendilik duygusu kurmaya çalıştıkları için, suçluluk veya bağımlılık duygularını kabul etmenin, çok utanç verici bir şeylerii açığa çıkaracağından korkarlar. İçten özür ve teşekkür ifadeleri , pişmanlık ve şükran duygularının davranışsal anlatımlarıdır; ancak narsisistik kişiler , yaşadıkları korkulardan dolayı bu davranışlardan, başkalarıyla ilişkilerinin aşırı yoksullaşması pahasına kaçınabilirler ya da bunları yüzeysel bir şekilde yaparlar.




19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page