top of page
Ara
eceaydogan4

Mazoşistik Kendilik

Mazoşistik kişinin kendilik-temsili de, belli bir noktaya kadar, depresif kişininkiyle karşılaştırılabilir: değersiz ,suçlu,reddedilicek türden ve cezayı hak eden. Ayrıca, yaygın ve bazen de bilinç düzeyinde yaşanan, sadece bir şeylerden yoksun olmanın ötesinde, ihtiyaç içinde ve eksik kalmış olma duygusu ve kaderinin , yanlış anlaşılmak , takdir edilmemek ve kötü davranılmak olduğu yönünde bir inançta bulunabilir kişide.

Ahlaki mazoşistik kişilik yapısı gösteren kişiler, çoğu kez, diğer kişilerde, büyüklenmeci ve öfkeli oldukları; çektikleri acılar içinde yücelmiş ve benzer sıkıntılara bu düzeyde bir büyüklükle dayanamayan daha aşağı düzeydeki ölümlü kişilere öfke duyan kişiler oldukları izlenimini bırakılar. Bu tutum, ahlaki mazoşistlerin , sanki acı çekmekten keyif alıyolarmış gibi görünmelerine yol açabilir; ancak şutespit daha yerinde olucaktır: Benimsedikleri tutum, bu kişilere özsaygılarını desteklemekte kullandıkları telafi edici bir temel sağlar ( Cooper,1988)


Bazen mazoşistik danışanlar diğer kişilerin kendilerine kötü davrandığı durumları anlatmaya başladıklarında terapist, danışanların genellikle üzgün görünen yüzünde gizli bir gülümsemenin izlerini görür. Kendilerine acı çektiren kişilerin adlarını böyle açıkca kötülemekten sadistçe bir haz almakta oldukları çıkarımını yapmak zor değildir. Bu durum, kendi aleyhine işleyen kişilikleri olan kişilerin yaşadıkları mutsuzluktan keyif aldıkları yönündeki yaygın varsayımın bir başka kaynağı olabilir.


Bu kişiler hakkında, karşılaştıkları kişilerarası açmazlara acı çekme-aracılığıyla -bağlanma şeklindeki çözümlerden kimi ikincil kazançlar elde ettiklerini söylemek daha doğru olucaktır. Ahlaki mazoşizme eğilimli kişiler, misilleme yapmayarak misilleme yapıyor olabilirler. Kendilerini suistimal etmiş olan kişileri saldırganlıklarını gösterdikleri için ahlaki açıdan daha aşağı bir konumda gösterirler ve bu yaklaşımın sağladığı ahlaki zaferin tadını çıkarırlar.


Mazoşistik bireyler yaşadıkları kötülük duygusuyla , bu duygu karşısında genellikle kendi yalnızlıklarına geri çekilen depresif örgütlenme gösteren çoğu kişiden farklı olarak, bu duyguyu diğer kişilere yansıtarak ve daha sonra da kötülüğün kendi içlerinde değil dışarıda bulunduğunu destekleyen kanıtlar üretecek şekilde davranarak başa çıkabilirler.




14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page